Pe site-ul ANAF a fost publicat in sectiunea Transparenta decizionala un proiect de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (300) “Decont de taxã pe valoarea adãugatã”.
Conform referatului de aprobare, prin Ordonanţa Guvernului nr.15/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 621 din 29 august 2012, a fost reglementat sistemul TVA la încasare, prin care exigibilitatea taxei se amână până la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri sau a prestării de servicii, în condiţiile prevăzute de lege.
De asemenea, în cazul în care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la încasare nu au încasat contravaloarea integrală sau parţială a livrării de bunuri ori a prestării de servicii în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică, de la data emiterii facturii. În situaţia în care factura nu a fost emisă în termenul prevăzut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii.
Având în vedere faptul că dispoziţiile art.1562 din Codul fiscal privind Decontul de taxă pe valoarea adăugată nu au fost modificate, persoanele impozabile care vor aplica sistemul TVA la încasare începând cu anul 2013 vor continua să înscrie în decontul de taxă informaţiile privind operaţiunile efectuate şi taxa aferentă, a căror exigibilitate intervine în perioada de raportare.
Însă, pentru a reflecta situaţia completă de la sfârşitul fiecărei perioade fiscale, se propune completarea decontului de taxă pe valoarea adăugată (formularul 300) cu o nouă secţiune, cu caracter informativ, în care să fie înscrise informaţiile privind soldul TVA care urmează să devină exigibilă sau pentru care urmează să fie exercitat dreptul de deducere în perioadele următoare, ca urmare a aplicării sistemului TVA la încasare, aferentă operaţiunilor efectuate atât în perioada de raportare cât şi în perioadele anterioare.
Noua secţiune, propusă a fi introdusă în decontul de taxă pe valoarea adăugată, nu afectează modalitatea de evidenţiere şi de stingere prin mecanismul autocompensării taxei pe valoarea adăugată aferentă operaţiunilor pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare.
Proiectul poate fi consultat aici.